Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Όταν η ανακύκλωση των μπλε κάδων πάει στα... σκουπίδια! (part 3)


Ανακύκλωση: 25% με 30% των απορριμμάτων από τους μπλέ κάδους στις χωματερές

Περισσότεροι από 700.000 τόνοι απορριμμάτων συγκεντρώθηκαν το 2009 από τους μπλε κάδους της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
Περίπου το 25%  με 30% αυτής της ποσότητας απορρίπτεται ως υπόλειμμα στις χωματερές, αφού περάσει από τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ).
Το υπόλειμμα – δηλαδή τα μη ανακυκλώσιμα υλικά  - το οποίο κυμαίνεται μεταξύ του 25% και 30% του συνολικού συλλεγόμενου ρεύματος αποτελείται κυρίως από υλικά που λανθασμένα απορρίφθηκαν στους μπλε κάδους από τους πολίτες (π.χ οργανικά και ζυμώσιμα υλικά, οικοδομικά υλικά, διάφορα αντικείμενα, κλπ.) και δευτερευόντως από μικρά κομμάτια -κυρίως βρώμικου πλαστικού και χαρτιού- που δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν λόγω μεγέθους.
Η ΕΕΑΑ επισημαίνει πως το υπόλειμμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, όπως συμβαίνει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες υποδομές και προϋποθέσεις στην Ελλάδα.
Βάσει στοιχείων της ΕΕΑΑ , η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών που αξιοποιήθηκαν το 2009 ανήλθε σε 510.000 τόνους, γεγονός, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι τα εν λόγω υλικά δεν οδηγήθηκαν σε χώρους ταφής μαζί με τα κοινά απορρίμματα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», «το ξεκαθάρισμα» παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις.
Οι εν λόγω ελλείψεις συνίστανται στο ότι δεν είναι στις υποχρεώσεις της ΕΕΑΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για το σύστημα συσκευασιών, να συγκεντρώνει και το έντυπο υλικό (εφημερίδες, περιοδικά, μικρά άλλα χαρτικά), αφού δεν περιλαμβάνονται στις συσκευασίες.
Ο Φίλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της ΟΕΑ (Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης), δήλωσε ότι θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε χιλιάδες τόνους, αν υπήρχαν όπως έχουμε προτείνει, ξεχωριστοί κάδοι για το έντυπο υλικό.
Τα στοιχεία της ΕΕΑΑ σχετικά με την αξιοποίηση του εντύπου υλικού αναφέρουν ότι το 2009, ανακτήθηκαν επιπλέον των υπόλοιπων αποβλήτων συσκευασίας και 79.146 τόνοι χαρτιού εντύπων (εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων, φυλλαδίων κλπ).
Η ΕΕΑΑ είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του συστήματος (περιλαμβάνονται και τα ΚΔΑΥ) και έχει ετήσιο τζίρο 25 εκατ. ευρώ. Το εν λόγο ποσό προέρχεται από τις εισφορές των εταιρειών που συμμετέχουν.
Από την αρχή της λειτουργίας της έγινε μέλος της PRO Europe (Packaging Recovery Organization Europe), που αποτελεί τον ευρωπαϊκό συλλογικό οργανισμό που διαχειρίζεται το πανευρωπαϊκό σήμα ανακύκλωσης, γνωστό ως «green dot – πράσινο σήμα».
Οι περισσότερες συσκευασίες των προϊόντων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα φέρουν το πράσινο σήμα.
Αυτό σημαίνει ότι οι αντίστοιχες εταιρείες (ανέρχονται σε 1.600) έχουν εισφέρει χρήματα στο σύστημα συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης ΣΣΕΔ – Ανακύκλωση.
 
http://www.econews.gr/2010/10/12/news-anakyklosi-skoypidia-xwmateres/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου