Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Όταν η ανακύκλωση των μπλε κάδων πάει στα... σκουπίδια!


ΖΗΤΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ Ε.Σ.Δ.Α. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Ο Γιώργος Ουρσουζίδης από... τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης
31-03-2011


-Μετά και τη διαπίστωση λαθραίας απόθεσης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ του Αλιάκμονα

Προς τους Επιθεωρητές- Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης απευθύνεται με επιστολή του ο Γιώργος Ουρσουζίδης και ζητά τον έλεγχο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ημαθίας σχετικά με τη νομιμότητα των ενεργειών του σε ότ,ι αφορά τη «διαχείριση» των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων του νομού.

Τούτο μετά και τις επανειλημμένες καταγγελίες της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας -όπως και προσφάτως-και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Θεοδωρίδη, ότι στο χώρο του ΧΥΤΑ στον Αλιάκμονα αποθέτονται ανεξέλεγκτα απορρίμματα προερχόμενα από το νομό Θεσσαλονίκης. Ολόκληρη η επιστολή του κ. Ουρσουζίδη, στην οποία επισυνάπτονται και συγκεκριμένα στοιχεία γι΄ αυτή την υπόθεση, έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κ.κ. Επιθεωρητές – Ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης,
μετά την από 16.02.2010 ανοικτή επιστολή μου προς τον ΕΣΔΑ-ΟΤΑ Ν.Ημαθίας, που αφορούσε στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί στην διαχείριση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων του Ν.Ημαθίας ,αλλά και την απολύτως επικίνδυνη κατάσταση για την δημόσια υγεία που επικρατεί στο διαχρονικό σύμπλεγμα των χωματερών μέσα στην κοίτη του Αλιάκμονα, και επειδή ουδεμία απάντηση έλαβα μέχρι σήμερα από τον αρμόδιο φορέα, παρακαλώ όπως ελέγξετε την νομιμότητα των ενεργειών του παραπάνω φορέα σε ότι αφορά, στη «διαχείριση» των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων του Ν.Ημαθίας.

Σύντομο ιστορικό

Ο χώρος που προέκυψε από την απόληψη αμμοχάλικων, για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε τον Μάρτη του 2008 στη χωματερή του Αλιάκμονα, χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα ως χώρος συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων του Ν.Ημαθίας, εκ των ενόντων χωροθετήθηκε έκτοτε ως ο χώρος όπου μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα, τα οποία, ευαισθητοποιημένοι πολίτες της Ημαθίας, - παραπλανηθέντες και εμπαιζόμενοι-, διαχωρίζουν από τα λοιπά αστικά απορρίμματα και εναποθέτουν στους γνωστούς μπλε κάδους της ανακύκλωσης.

Ο συγκεκριμένος αυτός χώρος βρίσκεται είκοσι μέτρα από τη νέα χωματερή και σαράντα από τις δύο παλαιότερες, δημιουργώντας ένα διαχρονικό σύμπλεγμα χωματερών δίπλα στην κοίτη του Αλιάκμονα, υποδηλώνοντας ταυτόχρονα και με κατηγορηματικό τρόπο μάλιστα, την ανικανότητα της πολιτείας να διευθετήσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την τραγική κατάσταση του Αλιάκμονα. Ο χώρος των ανακυκλώσιμων όπως και της χωματερής δεν φυλάσσεται, η πρόσβαση είναι ελεύθερη σε κάθε πολίτη ή επιχειρηματία ώστε απρόσκοπτα να αποθέτει ανεξέλεγκτες ποσότητες απορριμμάτων, χωρίς να ελέγχεται, έτσι το κόστος της απόσυρσης μετακυλύετε στους δημότες μέσω των δημοτικών τελών, με αποτέλεσμα κάποιοι να ωφελούνται σκανδαλωδώς σε βάρος των δημοτών.

Είναι νωπά ακόμη στην μνήμη των πολιτών της Ημαθίας, τα γεγονότα Φλεβάρη του 2010 με τα πορτοκάλια προέλευσης Βραζιλίας, που έφτασαν μέσω λιμανιού Θεσσαλονίκης στην Χωματερή του Αλιάκμονα προς «καταστροφή», και μάλιστα χωρίς συνοδεία κάποιας αρμόδιας υπηρεσίας, επιβεβαιώνοντας τους παραπάνω ισχυρισμούς και αποτυπώνοντας την ανεπάρκεια του ΕΣΔΑ, στο να προστατέψει τους πολίτες της Ημαθίας από την «εισαγόμενη» μόλυνση, αλλά και από δαπάνες που δεν τους αναλογούν. Η ιστορία με τα βραζιλιάνικα εσπεριδοειδή, δυστυχώς, είχε και συνέχεια «Σύντομα, εμφανίστηκαν με αγροτικά αυτοκίνητα άτομα που μάζευαν τα σάπια εσπεριδοειδή», καταγγέλλουν μέλη της οικολογικής ομάδας Βέροιας, επίσης «Μας δήλωσαν ευθαρσώς ότι όσα είχαν συλλέξει θα κατέληγαν την επομένη στις λαϊκές της Ημαθίας», «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό».
Βεβαίως η απόσυρση βιομηχανικών απόβλητων στην χωματερή, και μάλιστα με την έγκριση του ΕΣΔΑ, που «νομιμοποίησε» της βιομηχανίες να απορρίπτουν οτιδήποτε, δεν έχει προηγούμενο, - και επιπλέον -, κανείς δεν γνωρίζει αν τα 0,05 € ανά κιλό, βιομηχανικών απόβλητων, εισπράχθηκαν ποτέ από τον ΕΣΔΑ όπως εξήγγειλε ή πλήρωσε τελικά για μια ακόμη φορά ο πολίτης της Ημαθίας, ως μη όφειλε, το κόστος της επικάλυψης.

Τα πρόσφατα γεγονότα.

Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, όπως ευθαρσώς καταγγέλθηκαν από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Βέροιας με αρμοδιότητα στην καθαριότητα-ανακύκλωση και εξυπηρέτηση του δημότη, κ.Θεοδωρίδη Θεόδωρο, και αφορούν στην ανεξέλεγκτη διάθεση πάσης φύσεως απορριμμάτων από την Θεσσαλονίκη, πέραν των ανεξέλεγκτων δεματοποιημένων «ανακυκλώσιμων», που τα τελευταία έτη μολύνουν επί πλέον τον υδροφόρο ορίζοντα και την όχθη του Αλιάκμονα, επιβαρύνοντας οικονομικά τους πολίτες της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης, ενώ ευνοούνται σκανδαλωδώς οι παρανομούντες αδίστακτοι «επιχειρηματίες», αποθρασυνόμενοι από την δόλια ανοχή της πολιτείας και την ατιμωρησία που έχει γίνει καθεστώς στην χώρα μας. Το αρρωστημένο αυτό καθεστώς οφείλουμε οι πολίτες να το καταγγείλουμε, προσδοκώντας στην ορθή κρίση σας και την δίκαιη τιμωρία των υπόλογων.

Με τιμή
Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

-Σημείωμα του αρμόδιου αντιδημάρχου Βέροιας για την υπόθεση

Μεταξύ των στοιχείων που επισυνάπτει στην επιστολή του ο Γ. Ουρσουζίδης είναι και σχετικό σημείωμα του αρμόδιου για τον τομέα καθαριότητος αντιδημάρχου κ. Θεοδωρίδη, στην οποία με γλαφυρότητα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στη χωματερή του Αλιάκμονα. Την οποία και παραθέτουμε αυτούσια:

Φέρνουν σκουπίδια από τη Θεσσαλονίκη, στον Αλιάκμονα!

Στην χωματερή στον Αλιάκμονα, πήγα πολλές φορές από τότε που ανέλαβα στην καθαριότητα. Με διαφορετικά αυτοκίνητα και διαφορετικές ώρες. Το ξαναείπα ότι η κατάσταση γενικά εκεί, είναι πολύ άσχημη. Σαν απλός πολίτης, παλαιότερα, διάβαζα, άκουγα για διάφορα. Κύρια η οικειότητα των παιδιών μου στους υπολογιστές, με βοήθησε και με βοηθάει ακόμη περισσότερο.

Ανατρέχεις στα παλιά και συγκρίνεις με τα σημερινά. Στα πολλά τηλέφωνα που με παίρνουν φίλοι και πολίτες, ήρθε και ένα την Τετάρτη 23-3-2011. Έφεραν, λέει, σκουπίδια, ληγμένα αναψυκτικά και γάλατα στη χωματερή. Πήγα επί τόπου για να δω και να φωτογραφίσω. Δεν πρόλαβα τα αναψυκτικά. Τα έσπρωξε ήδη ο φορτωτής. Σκουπίδια ογκώδη και τα γάλατα, τα πρόλαβα. Τετραπάκ είναι το ανακυκλώσιμο υλικό για τα γάλατα. Έπρεπε να είναι στην ανακύκλωση και ήταν εκεί σε τεράστιες σακούλες. Τα έφεραν, αυτοί που έρχονται να πάρουν τα ανακυκλώσιμα που μαζεύονται στη Βέροια. Έφυγα εκνευρισμένος, κάνοντας κάποιες αναγκαίες κινήσεις.

Την επόμενη το πρωί, την Πέμπτη 24-3-2011, πρωί πρωί στις 7 περίπου, πάλι τηλέφωνο. Ξαναέφεραν σκουπίδια οι ίδιοι. Ενώ ανέβαινα Βέροια, έφτασα στον Σκουπιδότοπο. Όταν έρχονται για τα ανακυκλώσιμα, έρχονται δυο ανοιχτά κοντέϊνερ. Την ώρα που άδειαζε το πρώτο, βγήκαν οι πρώτες φωτογραφίες. Καναπέδες, λάστιχα αυτοκινήτων, μαύρες σακούλες σκουπιδιών, γυψοσανίδες. Ένα ολόκληρο κοντέϊνερ σκουπίδια. Περίμενα να αδειάσει και το δεύτερο και παίρνει χρόνο για να γίνει αυτό. Κατέβασε το άδειο, ανέβασε το γεμάτο…. Ο οδηγός δεν με ήξερε αλλά, μάλλον κάτι του είπαν αυτοί που ψάχνουν στα σκουπίδια και ξεκίνησε να φύγει. Μπήκα μπροστά. Πήγε να με πατήσει, στο Θεό του. Ο φορτωτής του Δήμου, μπήκε μπροστά. Πήρα Αστυνομία. Ήρθαν τρία οχήματα, διαδικασίες, χαρτιά και αυτόφωρο. Μετά τις 3 ξεμπέρδεψα από το τμήμα. Ήρθε και η Δήμαρχος στο τμήμα. Ζήτησε αυστηρότητα. Μετά τις 3 από τα Δικαστήρια, όπου οδηγήθηκε ο οδηγός και πήρε αναβολή για το Σάββατο. Έστω. Πάντως και με αυτόν τον τρόπο, θα καταλάβουν κάποιοι επιτήδειοι ότι το παραμύθι τελείωσε. Αυτή η θολή κατάσταση με τα σκουπίδια και ανακυκλώσιμα να πηγαινοέρχονται στους δρόμους, δεν πάει άλλο. Εντύπωση κακή μου έκανε αυτό που είπε ο κ. Παπαποστόλου, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑ, ο τέως Δήμαρχος Βεργίνας, αυτός που θα έπρεπε να φροντίζει να μην γίνονται αυτά. Μου είπε λοιπόν, «… τι δουλειά έχω και ανακατεύομαι στα χωράφια του». Τι να πω; Μόνο αυτό. Τίποτε Δημόσιο, κοινό, δεν είναι χωράφι κανενός. Δεν είναι περιουσία του πατέρα του. Είναι όλων και είναι υποχρέωση όλων να το φροντίζουν.
Το Σάββατο, στις 11, θα γινόταν το αυτόφωρο. Ετοιμάστηκα ανάλογα. Απογοήτευση. Πήρε αναβολή πάλι για τον Χειμώνα. Δικάσιμος λέει.. Στην ουσία; Τρέχα γύρευε. Έστω και έτσι, έχει δουλειά μέχρι τότε. Θα ξαναπάρουν μια, δυο, τρεις αναβολές ακόμη και ποιος ζει ποιος πεθαίνει.
Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει εξηγούμαι.
Τα ανακυκλώσιμα, τα κουβαλάει κάποιος ιδιώτης από τη Νεοχωρούδα της Θεσσαλονίκης. Εκεί τα πηγαίνει στο ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών). Υποτίθεται, θα φέρνει άδεια κοντέϊνερ και θα παίρνει τα γεμάτα. Να λοιπόν που δεν έρχεται άδειος. Γεμάτα έρχονται τα φορτηγά, με κάθε είδους απορρίμματα. Αδειάζουν πρώτα στη χωματερή και μετά πάνε δίπλα στα ανακυκλώσιμα. Εάν αυτά τα πήγαιναν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης όπως ήταν υποχρεωμένοι, θα πλήρωναν ανάλογα με το πόσους τόνους πάνε.

Πριν αδειάσουν, ζυγίζονται στην είσοδο του ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Πολλά λεφτά, που τα γλυτώνουν αφού τα αδειάζουν εδώ. Και μετά εμείς, τρέχουμε με τα φορτηγά να κουβαλάμε αμμοχάλικα να τα σκεπάσουμε. Πετρέλαια, οδηγοί, φορτηγά. Ο κούκος αηδόνι μας έρχεται. Τάχα, κάνουμε ανακύκλωση για να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών.

Αυτήν την κατάσταση βρήκα όταν μου ανατέθηκε το αντικείμενο. Πολύ θολή κατάσταση, που βολεύει πολλούς. Όποιοι και να είναι, θα ξεβολευτούν. Κανένας δεν θα παίξει με την αξιοπρέπειά μου. Θέλω να πω ότι πολλά ακούγονται για χρήματα κάτω από το τραπέζι. Δεν επιτρέπω κανέναν να πει το ίδιο και για το πρόσωπό μου γιατί δεν έκανα αυτό ή το άλλο. Έχω σχεδόν, πλήρη την εικόνα του τι παίζεται. Και έχω αμφιβολίες αν τα σκουπίδια βρωμάνε περισσότερο από κάτι άλλα.
Ένα κι ένα κάνουν μόνο δύο. Αυτή θα είναι και η συνέχεια και ο χρόνος είναι μπροστά μας.
Θ
. Θεοδωρίδης 

από http://www.imerisia-ver.gr/main.php?type=1&id=12997

1 σχόλιο:

  1. http://www.econews.gr/2010/11/05/news-antapodotiki-anakyklwsi-veroia/

    Υπάρχουν λύσεις που εξασφαλίζουν πιο σωστή και αποτελεσματική ανακύκλωση. Και αλλού αλλά και στη Βέροια από όπου είναι το άρθρο αυτό ή καλύτερα το πρόβλημα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή